Üye Girişi Üye Ol
SORU - CEVAP
SORU SAHİBİ : MEHMET GUNSUR
Tarih : 12.06.2012
iyi günler hocam..size daha öncede yazmıştım.dopler sonucuna göre annemde kasık damarlarında akımda bozukluk mevcut tanısı koymuştunuz (23.04.2012 tarihli yazışma) böbrek fonksiyonlarından dolayı MR anjiyo önermiştiniz.şu an 30 günlük oksijen tedavisini bitirdik bu arada pletal 100 adlı ilaçı yaklaşık bir haftadır kullanıyoruz annemde gözle görülür bir rahatlama mevcut doktorumuz 15 günlük ek oksijen tedavisi önerdi önümüzdeki bir kaç günde başlıyacağız ancak ben annemi size getirip muayene etmenizide istiyorum.farklı şehirlerde olduğumuzdan karşınıza hazırlıklı gelmek daha doğru olur bu nedenle gelirken benden hangi tahlilleri getirmemi istersiniz? burada doğru tanı için anjiyo olması gerektiğini söylemiştiniz ancak annemin son yaptırdığım tahlilinde üre değeri: 60 kreatin değeri:2 çıktı böbrek fonksiyonları bozuk olduğundan mr anjiyo önerildi şu an mr anjiyoda yaptıramadım. siz ne gibi bir yol izlememi önerirsiniz? nefrolog kontrolünde mr anjiyoyu yaptırıpmı geleyim? elimizdeki doppler ve tahliller yeterli olurmu ? konu hakkında bilgi verebilirseniz en kısa zamanda geleceğim...Saygılarımla..
PROF.DR. YUSUF KALKO : MR anjiosu olursa daha iyi olur. Geçmiş olsun..
SORU SAHİBİ : GöNüL DEMİRCİ
Tarih : 10.06.2012
Merhaba sayın doktorum.5 ay önce babamın akciğer ca olduğunu öğrendik,(küçük hücereli dışı)ve biyopsi sonucu lenflere bılaştığı anlaşıldı.4 kür kemoterapiden sonra tekrar pet filimi çektirildi.amaliyat olması kararı alındı..çekilen pet filminde bulgılar'' sağ tiroid lobu üst polünde yer yer kalsifiye irregüler artmış F-18FDG tutulumu gösteren modül mevcuttur(SUVmax:4) sol akciğer alt lopda santral yerleşimliyaklaşık 1,7x1,5cm boyutlarında artmış F-18 FDG tutulumu gösteren lezyon izlenmektedir(SUVmax:7,8).Bu lezyonun distalinde sol paraaortik lokalizasyonda yaklaşık 2.5cm lik yumuşak dokuda ılımlı düzeyde F-18 FDG tutulumu izlenmektedir(SUVmax:5,4).Mediastende; subkarinal lokalizasyonda yaklaşık 1,2 cmlik lenf nodunda SUVmax:3,4 düzeyinde F-18 FDG tutulumu izlenmektedir. Bilateral inguinal bölgelerde büyüğünün boyutu 1,3cm ulaşan belirgin F-18 FDG tutulumu göstermeyen bir kaç adet lenf nodu izlenmektedir.Sol böbrekte en büyüğü 5,7x4,2 cm boyutlarına ulaşan bir kaç adet hipodens düzgün sınırlı F-18 FDG tutulumu göstermeyen kitlesel lezyonlar izlenmektedir.İnceleme alanına giren diğer vücut bölgelerinde F-18 FDG tutulumu fizyolojik sınırlardadır. SONUÇ: -Sol akciğer alt lobda santral yerleşimli malignite düzeyinde hipermetaboliklezyon(Primer tümör) -Sol paraaortik lokalizasyonda yaklaşık 2.5cm boyutlarında malignite düzeyinde hipermetabolik yumuşak doku lezyonu -Subkarinal düzeyde hafif hipermetabolik lenf nodu. -Sol böbrekte böbrek kistleri. syn doktorum,sizce amaliyat uygunmudur babam için veya tavsiyeniz ne olur.şimdiden çok teşekkürler.
PROF.DR. YUSUF KALKO : Özür dilerim. Konu göğüs cerrahisiyle ilgili. Sizi yanlış bilgilendirmiyeyim. Geçmiş olsun...
SORU SAHİBİ : DURMUş YıLMAZ
Tarih : 09.06.2012
iyi günler hocam benim şikayetim 98 yılında sag kol dirsegim çatladı bir hafta sonra askere gittim 99.un 7 ayında askerde ameliyatla kolumdaki kireçleri temizlediler o zamandan beri agrı yapmıyordu şimdi tekrar yapmaya başladı doktora gittim kolumdaki kireçleme dahada fazlalaşmış hiç bir şey yapamayacaklarını söylediler eger ameliyatla temizlersek ilerde kolunu oynatamassın dediler bu konuda beni aydınlatırsanız minnettar olurum yoksa tekrar antalya tıp fakültesinemi gitmem lazım teşekkürler
PROF.DR. YUSUF KALKO : Konu ortopedi ile igili. Geçmiş olsun..
SORU SAHİBİ : MEHMET UZAL
Tarih : 09.06.2012
iyi akşamlar hocam bebim babam(43 yasında) çocuklugunda yanlış iğne yüzünden felç geçirmiş şimdi sol ayagı felçli siz yardımcı olursanız sevinirim. Basarılar..
PROF.DR. YUSUF KALKO : Biz şah damarına bağlı felç olup erken başvuran hastalarda iyi sonuçlar aldık. Ancak babaınızın durumu farklı. İyi bir fizik tedavi iyi gelebilir. Geçmiş olsun..
SORU SAHİBİ : MERT ONUR
Tarih : 08.06.2012
Hocam iyi akşamlar benim sağ ayağımda uzun süre bir noktada ayakta durduğumdan şiddetli ağrı oluşuyor bunun için doktora gittiğimde renkli doppler çektirmemi söyledi.Sonuç şöyle Bilateral alt ekstremite venöz Doppler US incelemede: Her iki ana femoral ven kalibrasyonu ve lümeni normaldir. Yüzeyel femoral ven ile derin femoral ven lümeni açık izlenmektedir. Femoral bölgede trombüs saptanmamıştır Derin venöz yapılarda kompresyon tam, augmentasyona cevap pozitiftir. . Her iki vena safena magna kalibrasyonu proksimalde sağda 3.9 mm ve solda 3.7 mm ölçülmüştür. Valsalva manevrası ile venöz akım sonlanmakta olup reverse akım oluşmamaktadır. Venöz kapak yetmezliği yoktur. Her iki tarafta popliteal ven çapı ve lümeni normal izlenmektedir. Beraberinde hemen distalinde tibalis anterior, tibialis posterior ve peroneal derin venlerde de venöz akım normal olup trombüs saptanmamıştır. Vena safena parva akımı normaldir. Sonuç : *Her iki vena safena magna kalibrasyonu proksimalde sağda 3.9 mm ve solda 3.7 mm. *DVT izlenmedi.
PROF.DR. YUSUF KALKO : Bence bel fıtığı açısından kontrol edilin. Geçmiş olsun..
SORU SAHİBİ : FATMANUR öMERLI
Tarih : 07.06.2012
toplar damar tıkanıklığı var.sol bacakta çok fazla morarma var. tıkalı olan damara ameliyatla alınmasını tavsiye ettiler sizce doğrumu?
PROF.DR. YUSUF KALKO : Dopler raporunuzu gönderirseniz size yardımcı olabilirim. Geçmiş olsun...
SORU SAHİBİ : MEHMET GöKHAN KARABUDAK
Tarih : 07.06.2012
hocam arkadaşımın annessi şeker hastası ve ayak parmağında kılcal damar tıkanıklığı varmış ve ayak parmağı morarmış doktorlar kesilmesi gerekiyor demişler ama kesilmeden de tedavi yapıla bilir diye birkaç yerden duyduk yardımcı olursanız çok sevinirim.
PROF.DR. YUSUF KALKO : Hastayı ve tetkiklerini görmek lazım. Geçmiş olsun...
SORU SAHİBİ : ZEYNEP
Tarih : 06.06.2012
Merhaba hocam öncelikle bizleri aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.1 hafta önce başımın sol tarafında uyusma olduğunu hissettim ve zamanla bu uyusma omuzuma ve sol kolumada yansıyodu nöroloji doktoruna gittim ve benden beyin emarı istedi sonucundada beyinde küçük çaplı milimetrik şekilde damar tıkanıklığı varmış ama doktor bey bana bunu önleyici yada geçiçi olarak da bir ilaç yazmadı ve sürekkli baş dönmem beyinde uyusukluk devam etmektedir ne gibi bir uygulama tavsiye edersiniz bilgilerinize cok ihtiyacım var şimdiden teşekkürler.
PROF.DR. YUSUF KALKO : Nöroloğunuza güvenin ve ilaçlarınızı düzenli kullanın. Geçmiş olsun.. 
SORU SAHİBİ : GüLSEREN KıZıLOğLU
Tarih : 05.06.2012
Hocam, ben bir sağlık çalışanı olarak en başta sizi, size yöneltilen bu kadar soruya cevap vererek insanımızı aydınlattığınız için tebrik ediyorum.hocam babam bundan 5 ay önce koroner anjio ve periferik anjiosu yapıldı.sonuç periferde sağ iliak comini %60-70 Darlık,koroner içinde 5 damar by pass kararı çıktı.babamın özellikle 50-100 metrede ciddi bir klodikasyonu vardı.CABG OPERASYONU OLDU 5 AY ÖNCE.300 mg aspirin,100 mg beloc,diabet hastası olduğu için insülin ve hipertroidi hastası olduğu için propxil kullanıyor.ameliyattan sonra ayağının ağırmadığı söylüyor.burdaki hocalarım stent takabiliriz diyolar çok kararsızım.eski şikayeti yok.siz birkaç hastaya pletal tablet önermişsiniz.babamda kullanabilirmi.kullandığı diğer ilaçlarla uygulanabilirmi.eğer pletal tedavi için uygunsa ne kadar süre ve dozda kullanmasını tavsiye edersiniz.teşekkürler
PROF.DR. YUSUF KALKO : Geçmiş olsun. Pletal zaten raporla verilen enaz 1 yıl dsüreli bir ilaç. Sizin babanız uzun süre kullanabilir. Biz artık her tıkalı damar müdahale etmiyoruz. Kısa yürüme mesafesi, istirahat ağrısı yada ayakta yara yada gangrane gidiş varsa ancak operasyon öneriyoruz. Stent zaten uzun süreli açık kalamıyor. Bu yüzden pletal ve yürüme ekzersizleri yeterli olacaktır. saygılar..
SORU SAHİBİ : VOLKAN ÇELİK
Tarih : 05.06.2012
İyi gunler hocam,oncelikle burdaki binlerce soruyu tek tek yanıtlamanızdan dolayı sizi tebrik ediyorum,62 yaşındayım yuksek tansiyon hastasıyım,kollestrol değerlerimde oldukça yüksek, baş dönmesi ve miğde bulantısı şikayetiyle doktora gittim çekilen doppler neticesinde,, sol karotid bulbusta en büyüğü 1,5 mm çapında aterom plağı, sağ karodit bulbusta en büyüğü 3 mm çapında aterom plağı izlenmiştir sonucu çıktı,bu değerler yüksekmidir,bundan sonra nasıl bir yol izlemem gerekir?Şimdiden teşekkürederim
PROF.DR. YUSUF KALKO : Mutlaka bir kalp damar cerrahı yada kardiyolog tarafından yakın takip edilin. Geçmiş olsun...
SORU SAHİBİ : DILBER KAHRAMAN
Tarih : 05.06.2012
iyi günler iyi çalışmlar hocam. ben anneannemle ilgili sorularım olacaktı. anneannem 74 yaşında. kalp şeker tansiyon gibi rahatsızlıkları yok.2005 yılında gittiğimiz beyin cerrahı doppler çekmişti sadece boynun arka tarafındaki beyne giden damarının bir tanesi doğuştan inceymiş.fakat diğer taraftaki damarı normaline göre daha genişmiş. son 2 yıldır anneannemim sol elinde karıncalanma başlamıştı. tomografi mr hepsini çektirdik. doktorlar ameliyata gerek yok dediler ve gabateva başladılar. son 1,5 yıldır bu ilacı kullanıyor.sonuç anneannemin sol kolu neredeyse hiç tutumuyor.tekrar doktora gittik ameliyat olması gerektiğini söylediler.bende sağlıkçıyım ama çok korkuyorum anneannemin yaşı 74 ve bu geçirdiği ilk operasyon değil daha önce IVS Seelıng operasyonu kolesistektomi operasyonu geçirdi.bu yüzden bu olması gereken ameliyat konusunda çok korkuyorum.bu ameliyatta en önemli şey nedir öncelikli olarak neyi göz önünde bulundurmalıyım beni yönlendirirseniz çok svinirim tekrar kolay gelsin iyi çalışmalr.
PROF.DR. YUSUF KALKO : Açıkçası ne ameliyatı olacağını anlamadım. raporları detaylı bir şekilde gönderirseniz sevinirim. Geçmiş olsun..
SORU SAHİBİ : MURAT TUNçAL
Tarih : 04.06.2012
iyi gunler iyi çalışmalr dılıyorum hocam;benım babam 55 yasında gunde rahat rahat 2 paket sıgara içen ve 6 ay kadar öncede anjiyo olmuş biri.şimdıde babamın ayak parmak uçlarından geriye doğru morarmalar başladı bu durumun ne belirtisi olduğunu ögrenebıilimiyim:kolay gelsin basarılarınızın devamınıdilerim
PROF.DR. YUSUF KALKO : Hastanin damar muayenesi olmasi iyi olur. Gecmis olsun
SORU SAHİBİ : GÜLBAHAR ÇELİK
Tarih : 04.06.2012
Sayın hocam cevaplarsanız çok mutlu olurum.annemin kontrastlı beyin MR ını yazıyorum.yöntem TSE sekansı ile T1 T2 aksiyelve koronal FLAİR sekansı ile sagittal planda multiplanal kesitler elde olunmuştur.bulgular:sol vertebral arterde ılımlı aterosklerotik elangasyon ve ponsa sol anteriordan ılımlı basıya ait değişimler dikkati çekmektedir.bileteral serebellar hemisferler medulla oblangata bulbus normal radyomorfoloji ve homojen sinyal intensitesi göstermektedir.beyin cerrahı bize damarda kireçlenme olduğunu kalp damar cerrahına gitmemizi söyledi .gittik ama ameliyatlık bir durum yok dedi bizi gönderdi.bunun bir tedavisi yok mu tehlikeli bir durum mu bize yardımcı olabilir misiniz lütfen.annem hipertansiyon hastası kalp kasları kalınlaşmış şekeri var diyet yapmıyor ve yüzünde (T7 ye bağlıymış) seğirmeler var yüzündeki durum için ilaç verdiler daha çok başı dönmeye başladı.yıllar önce anjiyo olmuştu tıkalı damar görülmemişti.bize yardımcı olusanız minnettar oluruz.saygılar.
PROF.DR. YUSUF KALKO : Bt Anjio ile verebral ve Karotis arterlerin incelenmesi uygun olur Gecmis olsun
SORU SAHİBİ : AVNI ALTAş
Tarih : 04.06.2012
renkli doppler sonucuna göre sağ vertebral arter çapı 2,7 mm, akım volümü 124ml/dk; sol vertebral arter hipoplazi olup çapı 1,6 mm akBım 31 ml/dk dır. son bir kaç aydır baş dönmesi mide bulantısı son günlerde boynumda, kafamda sağ tarafta özellikle uyuşukluk üşüme bazen de ateşlenme hissediyorum. lütfen acilen cevap bekliyorum. yaşım 37
PROF.DR. YUSUF KALKO : Bt anjio ile ileri tetkik edilirseniz cok iyi olur Gecmis olsun.....
SORU SAHİBİ : öZLEM KOçYIğIT
Tarih : 03.06.2012
Merhaba Yusuf Bey, Şu an 30 yaşındayım ve kendımı usumeden, ellerımde ve ayaklarımda morluk olmadan en son sanırım 16-17 yaşlarında falan hatırlıyorum. O zamandan sonra ilk bacaklarımda farkettığım mınık morluklar vardı, Acıbadem de cildiye baktı sorun çyok dediler ve sonra kaldı. Aradan zaman gectıkçe ben daha fazla üsümeye ve bacaklarımda ki morluklar daha fazla çoğalmaya başladı, hep bacaklarımı sakladım. Evet yazın kışa göre daha ıyı ama hep leke şeklınde . 4-5 sene önce bacağım şişti, Türkiye Hast.kalp damar uzmanı baktı, dopler çektik, morluklara bırşey demedı, sadece basınçlı çorap, antibiyotik iğne ve coraspin verdi. Çoraplar ile şişliğin inmesini sağladı , uzun süre giydim çorapları. 2 sene önce ilk ssk hastanesine gittim, ayak parmağım hissizleşmiş ve morarmıştı, dr. belki parmağımın bile kesilebıleceğini söyledı, yine makıneye girdim, yine damarlarımda sorun çıkmadı. Onların tavsiyesi uzerıne en Göztepe romotolojiye gittim günlerce, bir tedavisi olur diye, tüm tahlillerim, bağışıklık testlerım falan yapıldı, hatta gittiğimde ellerim bıle renk değiştirmişti, benı görür görmez livedo oldugumu söyledıler. Tüm tahliller temız, livedo ile reynaud sorunu da yaşıyorum tabi ama tedavi yok. İçim rahat etmedı yıne aynı dr.a özel olarak gittim ama maalesef, ben milyonlarca makale okudum bu hastalıklar üzerine, hatta Adalat içmelımıyım diye dr.a bile ben sordum düşünün. Artık bu hastalıklar daha da ilerleyecek diye korkuyorum, psikolojim çok bozuldu, Ozon tedavısını araştırdım, acaba görüntü bozukluklarına bir lazer operasyonu olur mu diye sordum ama yok. Yani en çaresiz hastalıklara bile çare bulunurken bunun nasıl bir çaresi yok, yada ben ne yaptım da yıllar sonra böyle bır hastalık girdi hayatıma. Beslenme bozukluğu değil dediler, stres belki… bilmiyorum. Yazarken bıle canım acıyor, lütfen ne olur zamanla geceçek yada azalacak dıyın yada şunu yapın diyin ve umutsuzluktan kurtulayım, normal insanlar gibi yaşamak ıstıyorum. Herkes etek giydiğinde ben bacaklarımı saklıyorum, yakında kollarımı da saklarsam hayatım kabustan farksız olacak. Herkes sıcaktan bunalırken ben üşüyorum, lütfen Yusuf Bey, yüreğime su serpecek haberlerinizi beklıyorum Saygılar,
PROF.DR. YUSUF KALKO : Geçmiş olsun. Hastalığınızın kesin tedavisi yok. Ancak Pletal denen ilaç başka endikasyonlarda kullanıyoruz. Ancak bu hastalarda da tesadüfen iyi geldiğini gördük. Bu ilacı önerebilirim. Geçmiş olsun.
© 2012 Yusuf Kalko, Tüm Hakları Saklıdır.
Bahçelievler Kültür Sok. No: 1 E-5 Üzeri Bahçelievler Metro Durağı Üstü 34160 İSTANBUL 
Tel: 212 484 44 84 (1652) 
Faks: 212 484 16 90 
Cep: 0532 345 21 61 
E-posta: yusuf.kalko@medicalpark.com.tr